Monday, September 16, 2013

NHỚ MẸ

Vu Lan - Nhớ Mẹ
(bài do bạn ThiệuVũ giới thiệu)

Xin mời các Anh Chị nghe nhạc phẩm
(của Vinh Sơn Quỳnh Tín)
và đọc vài đoản văn viết về Mẹ nhân ngày lễ Vu Lan.
NTH.
1. Mẹ
Khi xưa nhà còn nghèo, mẹ hay mua cua đồng giả làm cua rang muối. Cua đồng cứng nhưng mẹ khéo tay chiên giòn, đủ gia vị nên thật ngon. Thấy các con tranh nhau ăn, mẹ nhường. Các con hỏi, mẹ bảo: răng yếu. Giờ, các con đã lớn, nhà khá hơn, chúng mua cua biển gạch son về rang muối mời mẹ. Các con nói vui:
- Cua rang muối thật đó mẹ.
Rồi chúng ăn rất ngon. Riêng mẹ không hề gắp. Các con hỏi, mẹ cười móm mém:
- Còn răng đâu mà ăn?!

2. Con để dành phòng khi đau ốm.

Câu chuyện về một bà mẹ già ở Miền Tây, vùng đồng bằng Sông Cửu Long. Chồng mất sớm, bà ở vậy nuôi con được 25 năm. Lúc đứa con gái lớn khôn thành danh ở Mỹ, tháng nào cũng gửi về cho bà một lá thư và 200$ tiêu xài.
Hết xuân này đến xuân kia, cô con gái luôn viện cớ này cớ nọ, không chịu về thăm người mẹ thương yêu. Khi người mẹ mất, cô về làm đáng tang rất to nhưng tuyệt nhiên cô không rơi một giọt nước mắt.
Đến khi mở chiếc rương mà bà cụ luôn để ở đầu giường, bỗng cô òa lên khóc nức nở, ôm lấy quan tài mẹ mình hét lên như điên dại: "Mẹ...Mẹ ơi..."
Mọi người vây nhau xem trong chiếc rương có gì. À, thì ra là những tờ đô-la mới toanh còn buộc dây. Và còn một mảnh giấy đã úa vàng, viết nguệch ngoạc được dán dính lại với tấm hình cô con gái lúc mới lọt lòng:
"Tiền nhiều quá, mẹ xài không hết con à. Mẹ nhớ con lắm, mỗi khi nghe tiếng xe ông-đa (honda) là mẹ chạy ra. Lần nào cũng không phải là con hết. Số tiền này mẹ để lại cho con, CON ĐỂ DÀNH PHÒNG KHI ĐAU ỐM nghe con."
Cô con gái đã có tất cả những gì một người phụ nữ có thể có: tiền, danh vọng, địa vị, chồng thành đạt, con ngoan. Nhưng cô đã mất một điều vô cùng thiêng liêng: MẸ!

3. Hoa hồng tặng Mẹ
 
     Anh dừng lại tiệm bán hoa để gửi hoa tặng mẹ qua đường bưu điện. Mẹ anh sống cách chỗ anh khoảng 300km. Khi bước ra khỏi xe, anh thấy một bé gái đang đứng khóc bên vỉa hè. Anh đến và hỏi nó sao lại khóc.
- Cháu muốn mua một hoa hồng để tặng mẹ cháu - nó nức nở - nhưng cháu chỉ có 75 xu trong khi giá một hoa hồng đến 2 đôla.
Anh mỉm cười và nói với nó:
- Đến đây, chú sẽ mua cho cháu.
Anh liền mua hoa cho cô bé và đặt một bó hồng để gửi cho mẹ anh. Xong xuôi, anh hỏi cô bé có cần đi nhờ xe về nhà không. Nó vui mừng nhìn anh và trả lời:
- Dạ, chú cho cháu đi nhờ đến nhà mẹ cháu.
Rồi nó chỉ đường cho anh đến một nghĩa trang, nơi có một phần mộ vừa mới đắp. Nó chỉ ngôi mộ và nói:
- Đây là nhà của mẹ cháu.
Nói xong, nó ân cần đặt nhánh hoa hồng lên mộ.
 
    Tức thì, anh quay lại tiệm bán hoa, hủy bỏ dịch vụ gửi hoa vừa rồi và mua một bó hồng thật đẹp. Suốt đêm đó, anh đã lái một mạch 300km về nhà mẹ anh để trao tận tay bà bó hoa.

3. Nhớ Ơn Mẹ

Giờ đây Mẹ đã ngủ yên trên quê hương yêu dấu, mặc cho dòng đời và dòng sông ròng lớn đổi thay. Nhưng với tôi con sông cũng như lòng mẹ, một đời đã hy sinh tần tảo vì con, làm sao quên được.
Quê người, tháng ba âm lịch mùa xuân còn chớm với những giọt mưa phùn lất phất, dù trời chỉ thoáng một chút heo mây nhè nhẹ. Ven đường những cánh phượng vỹ đầu mùa, đã thấy chớm màu hoa rực rỡ nhưng vẫn không làm nở hoa trên đôi bờ vai khô héo của đời.
Mưa ấy nước mắt ấy, ngoài những giọt mưa tình ái, còn là biển lệ trời thương của các trang hiếu tử, mà câu chuyện của Bồ Tát Mục Kiền Liên , xuống tận âm ty để tìm mẹ là Thanh Ðề đang chịu cực hình vì tội buôn Thần bán Phật, khi còn sanh tiền. Nhờ tình mẫu tử thiên thu bất diệt, đã cảm động đến Phật Trời, nên cuối cùng Mẹ được tha thứ mọi tội lỗi để sám hối ăn năn :
‘ Mục Liên dù đã hóa thân
Vì thương từ mẫu, muôn phần họa tai.. ’ ’
. Thật vậy, ngoại trừ đất đá và kẻ vô tri, còn vạn vật từ con người , muông thú cho tới cỏ cây, đều do MẸ cưu mang và sanh thành. Cho nên nơi tâm tư của tất cả mọi người, trong tiềm thức siêu thế, mơ hồ hay hiện thực , hình ảnh Mẹ luôn vẫn trang đài, diễm tuyệt, đáng để ta tôn thờ và trìu mến, dù rằng ‘ công cha như núi Thái Sơn ‘ còn mẹ hiền, chỉ như ‘ chuối ba hương, xôi nếp một và đường mía lau ‘.
Nên người đời ai cũng cần có mẹ, dù là trẻ thơ hay người trưởng thành. Những đứa trẻ mồ côi, cho dù có được người thân còn lại nuông chiều , nuôi dưỡng tử tế cho mấy, lớn lên cũng cảm thấy tâm hồn mòn héo, khô cằn. Bởi vậy, người đời đã viết :’ mồ côi cha ăn cơm với cá, mồ côi me lót lá mà nằm ‘.Riêng người lớn tuổi, khi mất mẹ, cảm thấy chơi vơi như mất điểm tựa, nên cũng cô đơn lạc lõng như trẻ mồ côi. Tóm lại mẹ là nguồn gốc của mọi tình cảm yêu thương trên đời, cho ta biết thế nào là ngọt bùi ấm lạnh và nguồn thương yêu cao cả của kiếp nhân sinh. Tình mẹ bao la đã biến nữ hầu tước De Sévigné, một phụ nữ tầm thường, trở thành một nhà văn nữ nổi tiếng của Pháp, cách đây 300 năm, qua những bức thư bất hủ viết cho mẹ. Tình mẫu tử bao la trùng hằng miên viễn, đã theo thời gian trở thành nguồn cảm hứng vô tận, như con thuyền bát nhã, đưa con người trần tục , đến gần các đấng từ mẫu, trong mọi tôn giáo lớn của hoàn cầu.
Trong dòng lịch sử Hồng Lạc, chúng ta có Mẹ Âu Cơ , quốc mẫu của dân tộc Việt và được nối tiếp bởi một trái tim từ mẫu thời cận sử : Thái Hậu Từ Dũ, một trái tim nhân từ của các bà mẹ Việt Nam :
‘ Gió Ðộng Ðình mẹ ru con ngủ
trăng Tiền Ðường ấp ủ năm canh
.. bống bồng bông, bống bồng bông
võng đào mẹ bế con rồng cháu tiên ..( ca dao )
Riêng trong tín ngưỡng bình dân , ta có Thánh Mẫu Liễu Hạnh ở miền bắc và Mẫu Thiên Y A Na, dù phát nguồn từ Chiêm quốc, nhưng từ thế kỷ XVI trở về sau, đã được người Việt phụng thờ , mà Hội Ðiện Hòn Chén hay lễ Viá Mẹ hằng năm vào rằm tháng bảy tại Thừa Thiên, là một minh chứng . Ngoài ra, còn có Ðức Phật Bà Quan Thế Âm Bồ Tát của Phật Giáo và Ðức Me Ðồng Trinh Maria trong Ky Tô Giáo..
Hằng năm, tại các nước Âu Mỹ đều cử hành long trọng ngày ‘ Nhớ Ơn Mẹ (The Mother’s Day)’ vào tháng năm dương lịch. Riêng các nước Ðông Nam Á theo Phật Giáo, vào ngày rằm tháng bảy âm lịch, đều cử hành long trọng Hội Vu Lan Bồn. Cả hai lễ hội trên, tuy hình thức có khác biệt nhưng vẫn chung nội dung với ý nghĩa ‘ VINH DANH CÔNG ƠN SINH THÀNH DƯỠNG DỤC CỦA TỪ MẪU ‘.Ðây là một ngày lễ lớn và cũng là dịp để con cái tu nhơn tích đức, làm việc từ thiện trả ơn , báo hiếu cho cha mẹ mình, dù còn sống hay đã qua đời.
Sưu tầm trên net







****
Vu Lan - Me Mom
(Article by introducing you ThieuVu)
 
I invite you to listen song
(Vincent Quynh's Tin)
and read a few passages I wrote about the Vu Lan holiday.
AKI.
1. Mother
When the poor old mother or buy fake crab to crab fried with salt. But her hard crab fried skillful enough so delicious spices. Seeing the children scrambled to eat, she ceded. The child asked, she said that the weak. Now, the child has grown, the better, they buy crabs in salted brick invited her son. The son joked:
- Crab that she salted it.
Then we ate was delicious. Own mother did not pick up. The child asked, smiling her soft mouth:
- And Where to eat that?!
2. The room devoted to the sick.
The story of a mother in the old West, the Mekong Delta region. Husband died, so she in nursing for 25 years. As a girl growing up in America list, month and sent her a letter and $ 200 spending.
This spring the other end of the spring, girls are always excuses it, did not visit the mother of love. When the mother died, her funeral was to do good, but she absolutely does not fall a tear.
When she opened the chest that are specific to the head of the bed, she suddenly burst into tears and sobbed, hugged the coffin as his mother screamed hysterically: "Mom ... Mom ..."
People see each other in the chest fins nothing. Well, it is the paper dollar tie is brand new. And there is a yellowed piece of paper, scrawled be glued back with photos of her newborn daughter at:
"Too much money, do not spend all dear mother. Much I miss you, every time he heard a multi-car (honda) is the mother ran out. Activity is not always the best. Amount mother left the child COME TO ROOM FOR illness, my son. "
Her daughter had everything a woman can have: money, fame, status, successful husband, good children. But she has lost a very sacred thing: MOTHER!
 
   3. Roses for Mom
 
     He stopped florist shop to send her flowers by post. His mother lives about 300km away from where he. When you step out of the car, he saw a little girl standing on the sidewalk crying. He came and asked it why cry.
- I want to buy a rose to give to my mom - it's sobs - but I only have 75 cents while the price rose to $ 2.
He smiled and said to it:
- Come here, I'll buy for you.
He immediately bought her flowers and placed a bouquet of roses to send to his mother. Finished, he asked if she could ride home should not. It looks happy and he replied:
- Yes, I pay for a ride to her mother's house.
Then it's just his way to a cemetery, where the grave just up. It turns grave and said:
- This is my mother's house.
Having said so, it graciously put roses on the grave branch.
 
      Immediately, he turned florist, send flowers to cancel service and then just buy a bunch of beautiful roses. During the night, he was driving a 300km circuit home to his mother handed her bouquet.
 
 3. Me on Me
 
   Now that I've slept on the beloved homeland, despite net river flow and major life changes. But with my mother's womb and rivers, a life sacrificed because of the frequency of algae, how to forget.
Native people, third lunar month is an early spring with drops of drizzle drizzling, clear skies just a bit pork clouds gently. Along the way the season started off Phuong Vy, saw incipient brightly colored flowers bloom but not on the shoulders of his withered.
Rain was her tears, the rain outside affair, was injured sea of pages of heavenly taste death, but the story of Moggallana Bodhisattva, down to the sound bar is the parent company to ease punishment for Spirit trafficking sell Buddha, while still being cash. Thanks maternal eternally destroy, had moved to heaven, so in the end she is forgiven every sin to repentance:
'Section Contact incarnation despite
Because the damage pattern, all the earrings .. ' ''
. Indeed, except for those who rock and inanimate things also from humans, animals to plants, are conceived by and born of MOM. So where thoughts of everyone in the super subconscious, or vague reality, I always have pictures radio site, great fortune, worthy of our adoration and affection, though that 'the father as a mountain Thai Son 'gentle mother, just like' banana, sweet rice and sugar cane. "
So anyone who needs to have her life, whether child or adult. The orphan, whether there are other ones pampered, nurtured for some nice, feels great to wear withered soul, arid. Therefore, the introduction was written: 'orphaned eaten with fish, orphan leaves me underwear that is'. Particularly older people, the loss of his mother, played with such feeling lost fulcrum, so lonely and lost as orphans. In short she is the source of all feelings of love in life, tell me how cool and warm sweet fleshy love great source of man's existence. Maternal love turned vast Marquise de Sévigné, a mediocre woman, becoming a famous writer of the French, 300 years ago, through the letters written to her immortal. Motherhood coincides immense eternal constant, has over time become a source of inspiration, as the boat uncivil, to mortal man, who approached from the sample, in all major religions of the earth.
In the history of Hong Us, we have Mother Au Co Vietnamese national sample of people and was followed by a heart of modeling approach used: Tu Du Queen, a benevolent hearts of mothers Vietnam :
'Wind nailed mother asleep lullaby
Trang Tien Street cherished in farming
.. balls balls
hammock digging her mother picked first dragon .. (folk song)
Particularly in the popular belief, we have the Holy Mother Lieu Hanh in northern and Thien YA Na form, whether originating from the Champa state, but from the sixteenth century onwards, the Vietnamese were worshiped, that the Hon Chen Temple or her holidays Via the full moon in July every year in Thua Thien, is a testament. In addition, she also has the Buddha Avalokitesvara Bodhisattva of Buddhism and the Virgin Mary in Christianity ..
Every year, the European and American countries have solemnly celebrated on 'Me On Me (The Mother's Day)' in June of the calendar year. Particularly in Southeast Asian countries Buddhism, on the fifteenth day of the seventh lunar month, will celebrate solemnly the Vu Lan tanks. Both festivals, but have different forms but generally content with the meaning 'HONOR STUDENT APPRECIATION OF EDUCATION OF THE FORM OF SUPPORT. "This is a big day and also an opportunity for the children to practice multiplication of faith, charity work repaid, signaling to her parents, whether alive or dead.
Collecting on the net
Further reading Vu Lan - Me Mom
(Article by introducing you ThieuVu)
I invite you to listen song
(Vincent Quynh's Tin)
and read a few passages I wrote about the Vu Lan holiday.
AKI.
1. Mother
When the poor old mother or buy fake crab to crab fried with salt. But her hard crab fried skillful enough so delicious spices. Seeing the children scrambled to eat, she ceded. The child asked, she said that the weak. Now, the child has grown, the better, they buy crabs in salted brick invited her son. The son joked:
- Crab that she salted it.
Then we ate was delicious. Own mother did not pick up. The child asked, smiling her soft mouth:
- And Where to eat that?!
2. The room devoted to the sick.
The story of a mother in the old West, the Mekong Delta region. Husband died, so she in nursing for 25 years. As a girl growing up in America list, month and sent her a letter and $ 200 spending.
This spring the other end of the spring, girls are always excuses it, did not visit the mother of love. When the mother died, her funeral was to do good, but she absolutely does not fall a tear.
When she opened the chest that are specific to the head of the bed, she suddenly burst into tears and sobbed, hugged the coffin as his mother screamed hysterically: "Mom ... Mom ..."
People see each other in the chest fins nothing. Well, it is the paper dollar tie is brand new. And there is a yellowed piece of paper, scrawled be glued back with photos of her newborn daughter at:
"Too much money, do not spend all dear mother. Much I miss you, every time he heard a multi-car (honda) is the mother ran out. Activity is not always the best. Amount mother left the child COME TO ROOM FOR illness, my son. "
Her daughter had everything a woman can have: money, fame, status, successful husband, good children. But she has lost a very sacred thing: MOTHER!
3. Roses for Mom
He stopped florist shop to send her flowers by post. His mother lives about 300km away from where he. When you step out of the car, he saw a little girl standing on the sidewalk crying. He came and asked it why cry.
- I want to buy a rose to give to my mom - it's sobs - but I only have 75 cents while the price rose to $ 2.
He smiled and said to it:
- Come here, I'll buy for you.
He immediately bought her flowers and placed a bouquet of roses to send to his mother. Finished, he asked if she could ride home should not. It looks happy and he replied:
- Yes, I pay for a ride to her mother's house.
Then it's just his way to a cemetery, where the grave just up. It turns grave and said:
- This is my mother's house.
Having said so, it graciously put roses on the grave branch.
Immediately, he turned florist, send flowers to cancel service and then just buy a bunch of beautiful roses. During the night, he was driving a 300km circuit home to his mother handed her bouquet.
3. Me on Me
Now that I've slept on the beloved homeland, despite net river flow and major life changes. But with my mother's womb and rivers, a life sacrificed because of the frequency of algae, how to forget.
Native people, third lunar month is an early spring with drops of drizzle drizzling, clear skies just a bit pork clouds gently. Along the way the season started off Phuong Vy, saw incipient brightly colored flowers bloom but not on the shoulders of his withered.
Rain was her tears, the rain outside affair, was injured sea of pages of heavenly taste death, but the story of Moggallana Bodhisattva, down to the sound bar is the parent company to ease punishment for Spirit trafficking sell Buddha, while still being cash. Thanks maternal eternally destroy, had moved to heaven, so in the end she is forgiven every sin to repentance:
'Section Contact incarnation despite
Because the damage pattern, all the earrings .. ' ''
. Indeed, except for those who rock and inanimate things also from humans, animals to plants, are conceived by and born of MOM. So where thoughts of everyone in the super subconscious, or vague reality, I always have pictures radio site, great fortune, worthy of our adoration and affection, though that 'the father as a mountain Thai Son 'gentle mother, just like' banana, sweet rice and sugar cane. "
So anyone who needs to have her life, whether child or adult. The orphan, whether there are other ones pampered, nurtured for some nice, feels great to wear withered soul, arid. Therefore, the introduction was written: 'orphaned eaten with fish, orphan leaves me underwear that is'. Particularly older people, the loss of his mother, played with such feeling lost fulcrum, so lonely and lost as orphans. In short she is the source of all feelings of love in life, tell me how cool and warm sweet fleshy love great source of man's existence. Maternal love turned vast Marquise de Sévigné, a mediocre woman, becoming a famous writer of the French, 300 years ago, through the letters written to her immortal. Motherhood coincides immense eternal constant, has over time become a source of inspiration, as the boat uncivil, to mortal man, who approached from the sample, in all major religions of the earth.
In the history of Hong Us, we have Mother Au Co Vietnamese national sample of people and was followed by a heart of modeling approach used: Tu Du Queen, a benevolent hearts of mothers Vietnam :
'Wind nailed mother asleep lullaby
Trang Tien Street cherished in farming
.. balls balls
hammock digging her mother picked first dragon .. (folk song)
Particularly in the popular belief, we have the Holy Mother Lieu Hanh in northern and Thien YA Na form, whether originating from the Champa state, but from the sixteenth century onwards, the Vietnamese were worshiped, that the Hon Chen Temple or her holidays Via the full moon in July every year in Thua Thien, is a testament. In addition, she also has the Buddha Avalokitesvara Bodhisattva of Buddhism and the Virgin Mary in Christianity ..
Every year, the European and American countries have solemnly celebrated on 'Me On Me (The Mother's Day)' in June of the calendar year. Particularly in Southeast Asian countries Buddhism, on the fifteenth day of the seventh lunar month, will celebrate solemnly the Vu Lan tanks. Both festivals, but have different forms but generally content with the meaning 'HONOR STUDENT APPRECIATION OF EDUCATION OF THE FORM OF SUPPORT. "This is a big day and also an opportunity for the children to practice multiplication of faith, charity work repaid, signaling to her parents, whether alive or dead.
Collecting on the net
Further reading

No comments:

Post a Comment